Noncommutative Algebra

Gigel Militaru: teaching, research & academic news

Algebra anul I, seria 13. Detalii despre curs

Informatii pentru studentii seriei 13 (cursul de algebra):

In semestrul II voi preda cursul de algebra de la seria 13 (Informatica) si seminarul de la grupa 131. Programa cursului este aici http://fmi.unibuc.ro/ro/pdf/2007/diverse/programe_an1_Informatica.pdf

Regula la curs: nota finala pe care o veti obtine are doua componente conform propunerii studentilor din Consiliul facultatii: http://fmi.unibuc.ro/ro/pdf/2009/anunturi/Propuneri_studenti_evaluare.pdf Nota din examenul scris din sesiune (pondere 70%) si nota din seminar si teme (pondere totala 30% ). Fiecare dintre dumnevoastra veti primi o nota in seminar acordata in functie de modul in care participati la seminar (rezolvari de probleme, de teme, participare activa la seminar  si cel putin o lucrare scrisa etc). Veti primi teme (probleme propuse pentru seminar) atit la curs cit si la seminar.

Programa cursului o gasiti la link-ul indicat mai sus. In semestru II vom incepe de unde ati terminat semestru I (am inteles ca la grupuri) si vom preda urmatoarele capitole mari: Inele; Polinoame in mai multe nedeterminate; Teorema impartirii cu rest in K[X]; spatii vectoriale; aplicatii multiliniare alternate; algebra endomorfismelor unui spatiu vectorial. Materia ramasa de predat pentru semestru II este extrem de multa conform programei 😦  Eu nu stiu cind si cum pot preda toata aceasta materie in 2 ore pe saptamina si ce naiba de probleme sa apuc sa fac intr-o ora pe saptamina!!

Bibliografie: T. Dumitrescu, Algebra, Editura Univ. Bucuresti 2006 – atit pentru partea teoretica cit si pentru probleme.

Impresii dupa primul curs! 🙂 nu am mai predat niciodata la seria de Informatica. M-a surprins prezenta extrem de numeroasa la curs (cum nu am mai avut-o de prin anii 95 in amfiteatru) –  vad ca sunt si 5 grupe in serie si probabil era si curiozitatea voastra sa vedeti cu ce aratare de profesor v-ati potcovit la cursul de algebra. Inca ma gindesc cum e mai bine sa predau: la tabla (adica clasic, cu mana pe creta, cum ii sta bine unui matematician) sau sa fac fisiere .pdf si sa le pun pe calculator si sa citesc dupa ele ca … Suca. 🙂 Sondajul pe care vi l-am dat pe tema asta are ca raspuns cam 50 – 50. Cu fisierele asta nu prea imi place ca se pierde caracterul interactiv al cursului si dialogul prof-student.

Tema 1 (termen limita de rezolvare: 2 saptamini)

1) Aratati ca pe grupul cicilc (Z_n, +) se pot da \phi (n) structuri de inel toate izomorfe cu inelul claselor de resturi modulo n (Z_n, +,  . ).

2) a)  Descrieti pana la un izomorfism toate inelele cu 4 elemente. b) Daca R e inel necomutativ arati ca el are cel putin 8 elemente.

3) Fie A un inel comutativ infinit care nu e corp. Aratati ca A are o infinitate de elemente neinversabile.

Tema 2 (termen limita de rezolvare: 1 aprilie)

Problemele 110, 111, 115, 122, 124, 131, din cartea T. Dumitrescu, Algebra.

Reclame

februarie 14, 2010 - Posted by | Uncategorized

9 comentarii »

 1. Nu cred ca au legatura PDF-ul si caracterul interactiv – am avut profesori care desi aveau un suport electronic de curs, vorbeau cu noi despre materie intr-un mod antrenant, ca si la cursul de azi.

  Comentariu de Gvaerg | februarie 16, 2010

 2. Voi incerca sa impac si capra si varza: adica o sa predau si la tabla (primele cursuri) si apoi si la masinile alea 🙂 sa vedem ce iese.

  Am lasat niste probleme pe prima pagina: ele sunt adresate in primul rind studentilor de la grupa 131 (pentru nota din seminar) dar si celor din serie ca tipuri de probleme. Solutii la ele se pot da pana la seminarul nr. 2 (i.e. doua saptamini). Puteti da solutii scrise pe foi la seminarul urmator sau trimite pe mail sau posta pe blog (caz in care am sa postez solutiile dupa termenul limita).

  Comentariu de gigelmilitaru | februarie 17, 2010

 3. Studentii de la celelalte grupe(132,133,134,135) pot aduce rezolvarile la curs sau la seminar?Pana la urma ar fi pacat pentru cei care reusesc sa le rezolve sa nu fie luate in calcul in stabilirea notei finale!

  Comentariu de student | februarie 18, 2010

 4. Nota de seminar este acordata de titularul seminariilor din cele doua componente: tema, activitate la seminar + lucrare scrisa care sa aiba loc pe la sfirsitulul lunii aprilie.

  Asa ca va rog sa vorbitii cu colegii mei daca primesc solutii la problemele de mai sus (domniile lor trebuie sa le si corecteze) sau altele pe care le las in viitor. In mod sigur veti primi teme la seminar si la grupele de care vorbiti.
  Personal nu vad nici o problema daca rezolvati si aceste probleme dar desigur decizia e a dinsilor. Cu Miu am vorbit deja: va rog sa contactati titularul seminariilor de la celelalte grupe sa ia legatura cu mine ca eu nu stiu cum sa o contactez.

  Comentariu de gigelmilitaru | februarie 19, 2010

 5. Buna treaba cu blogul:D Cam grele problemele, dar tre sa scoatem noi niste idei de undeva. Adevarul e ca nivelul de matematica e un pic mai scazut(vorbesc pentru unii dintre noi care nu au avut contact accentuat cu demonstratii prin liceu). Si intr-adevar, pare multa materia ce aveti sa o predati..si complicata:)) Eh:D Noi sa fim sanatosi. Ne vedem la curs.

  Comentariu de Silviu(131) | februarie 21, 2010

 6. pai daca erau usoare le lasam? :):):):) Hai ca nu sunt prea grele – le dau sa va pun mintea la lucru.

  Comentariu de gigelmilitaru | februarie 21, 2010

 7. cel mai tare prof!!!

  Comentariu de Coco | februarie 24, 2010

 8. domn profesor Militaru este taticul lor in FMI! Cel mai tare profesor. In primul semestru am avut un prof naspa la algebra. Si explica frumos, nu ca in semestrul 1. Sa traiti domn profesor! Sunteti o minune.

  Comentariu de Ionut | martie 3, 2010

 9. Anunt: am adaugat lista 2) de probleme. La sugestia unui coleg de al vostru de la grupa 111 am propus probleme din cursuri – mai precis manualul pe care l-am recomandat ca fiind foarte bun si pe care il gasiti la biblioteca.

  Multumesc Coco si Ionut pentru mesajele voastre: m-au lasat fara replica si nu am stiut ce sa spun citeva zile. Am si ezitat daca sa le las sa treaca sau nu … Pe viitor insa as dori sa nu ma mai laudati pe propriul meu blog ca ma simt naspa. E suficient sa va spuneti opiniile despre fiecare profesor pe care il aveti in cercul vostru de cunostinte sau in contextul pe care il considerati potrivit. Imi fac doar datoria si meseria asa cum pot si stiu: mai bine sau mai prost.

  Toate cele bune si o primavara fericita pentru colegele voastre de an azi de 8 martie!

  Comentariu de gigelmilitaru | martie 8, 2010


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: