Noncommutative Algebra

Gigel Militaru: teaching, research & academic news

Ad Astra: stiri academice importante

1) Ad Astra a intocmit un studiu extrem de interesant numit Lista autorilor de articole ştiinţifice din România, conform ISI (1975-2008). Asociatia merita felicitata ca face lumina pentru prima data si ofera o oglinda a ceea ce a fost stiinta romanesca in ultimii peste 30 de ani. Ea cuprinde toti oamenii de stiinta romani (peste 46 000) care au publicat articole in reviste cotate ISI in intreaga perioada 75-2008 si sunt ierarhizati dupa cel mai obiectiv criteriu in evaluarea unui om de stiinta masurat de ISI Thomson: Indicele Hirsch. Fisierul poate fi descarcat de aici http://www.ad-astra.ro/posts/view_post.php?post_id=1036&lang=ro sau direct aici: http://www.ad-astra.ro/cartea-alba/lista_cercetatorilor.zip Este fisier Excel. Va sfatuiesc sa cititi inti metodologia dupa care s-a intocmit aceasta lista si apoi lista in sine. Daca nu am gresit primul matematician de pe lista este domnul academician Viorel Barbu (pe locul 374, cu indicele Hirsch 14 dat de 108 articole publicate ISI si 605 citari). Avind in vedere ca multi dintre oamanii de stiinta romani au articole in colaborare cu straini va sfatuiesc sa cititi doar lista 3 din fisier cea numita in bara de jos a fisierelor excel „Autori romani (si unii straini)” pentru ca acolo sunt datele exacte despre fiecare om de stiinta roman. Daca doriti sa gasiti un anumit nume apasati sus pe „editare” si apoi „gasire” si tastati doar numele de familie  pe care il cautati. Exemplu: daca testezi Militaru te duce la mai multi Militaru (cu diverse initiale de prenume): in cazul asta apasati pe fereastra care vi se deschide in dreptunghiul numit „urmatorul gasit” pana cind ajungeti la cel pe care il doriti (de exemplu Militaru G e la pozitia 1173, cu 21 de articole ISI, 145 de citari ISI si indice Hirsch 7).  Lista poate contine date eronate pentru nume foarte raspindite in tara: de exemplu Popescu I sau Ionescu C se pot aduna sub acelasi nume mai multe persoane din domenii diferite ale stiintei si una sigura colecteaza tot de la absolut toate persoanele fizice cu initialele astea. In cazul asta nu mai sti care e fizician, matematician sau medic. Lectura placuta si mai ales utila pentru tineri!

2) Tot Ad Astra anunta (http://www.ad-astra.ro/posts/view_post.php?post_id=1037&lang=ro) o decizie istorica pentru mediul universitar din Romania: UAIC-Iasi, cea care constant este pe locul 1 intre universitatile din tara in clasamentele Ad Astra, a luat o decizie remarcabila care trebuie anuntata si salutata. Citez de pe site-ul Ad Astra: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi interzice angajarea rudelor. În şedinţa din 18 decembrie 2008, Senatul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a aprobat un nou Cod de Etică ce cuprinde o serie de modificări importante faţă de varianta precedentă:

În Universitate este interzisă cu desăvârşire angajarea persoanelor cu grad de rudenie apropiată (până la nivelul patru) cu membrii comunităţii academice UAIC.
Detalii sunt disponibile la: http://www.uaic.ro/uaic/bin/view/Main/N0901051635  Codul de Etica al UAIC este accesibil online : http://www.uaic.ro/uaic/bin/download/Academic/Etica/Cod_Etica.pdf  A trebuit iata sa treaca peste 5 ani de la demersul antinepotism universitar al lui Eugen Stamate ca in sfirsit o universitate sa adopte un pricipiu care e lege in marile universitati ale lumii.

Ianuarie 21, 2009 - Posted by | Uncategorized

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: