Noncommutative Algebra

Gigel Militaru: teaching, research & academic news

Curs 11 categorii si expunere QYBE

Scrieri pe o tabla alba QYBE (III) 1) Obstructii Yetter-Drinfel’d si o noua lema tehnica. 2) Teorema FRT: cele doua variante ale ei. 3) Aplicatii ale teoremei FRT: constructia grupurilor cuantice GL_q (2) si SL_q(2). 4) Clasificarea solutiilor QYBE dupa teorema FRT.
————————————————————————-
Curs 11 (categorii): rezumatul cursului de joi 11.12.2008 1) Orice echivalenta formeaza o pereche de functori adjuncti. 2) Propietatiile adjunctilor: limite si colimite. 3) Cind un functor reprezentabil are un adjunct la stinga? (criteriu necesar si suficient) 4) Functorii adjuncti si functori aditivi. 5) Probleme universale: nou criteriu de existenta a adjunctiilor. 6) Cum construim un adjunct? (cazul detaliat al schemelor afine). 7) Exemple de functori adjuncti in matematica.
Dragi studenti,
imi cer scuze ca aceste rezumate nu sunt insotite si de alte detalii suplimentare ca pana acum si as avea multe de povestit despre aceste concepte fundamentale si rolul lor in matematica pe care nu apuc sa le spun in cele trei ore de curs: pur si simplu nu mai pot. Sunt un profesor care va spune direct si sincer tot ce am pe suflet: asa cum am fost timpul (si cat de mult am avut de suferit pentru asta numai eu stiu): in aceste saptamini sunt pur si simplu distrus, terminat.  Pling tot drumul cind plec de la facultate dupa cursurile de joia, pling zilnic in casa si strig „contra”, „contra” asa cum imi rasuna in minte sacadat si raspicat un vot cind trebuia sa ofere o sansa pentru niste tineri sa poata participa la un concurs in FMI  … Asta e starea mea de spirit de peste o luna de zile. Ma gindesc zilnic la votul unui profesor: „daca nu era Militaru votam pentru, asa votez contra”.

Decembrie 10, 2008 - Posted by | Uncategorized

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: