Noncommutative Algebra

Gigel Militaru: teaching, research & academic news

Alexander Grothendieck

O parte din opera matematica (si anume articolele din revistele ce fac partea din Numdam.org) a lui Grothendieck se poate citi free aici:  Grothendieck, Alexander

Ultimul numar din Notice AMS dedica 3 articole celui care a fost (este) probabil cel mai redutabil matematician al secolului trecut: Alexander Grothendieck. Va sfatuiesc sa le cititi pe toate trei dar in mod special pe primul:

Who Is Alexander Grothendieck? (click la http://www.ams.org/notices/200808/tx080800930p.pdf )– este un articol remarcabil despre viata lui (nematematica) incepind cu viata revolutionara a tatalui (condamnat la moarte de 5 ori la virsta de 15 ani!), apoi continua cu viata celui ce a schimbat fata matematicii si a reconstruit-o din temelii. Sunt spuse lucruri despre misterul si fuga de lume a lui Grothendieck din ultimii zeci de ani. Ultima data cind a fost vazut s-a intimplat in 1991. Anul asta a implinit (in caz ca mai este in viata) 80 de ani.

Grothendieck at 80, IHES at 50 http://www.ams.org/notices/200808/tx080800962p.pdf

Memories of Shourik http://www.ams.org/notices/200808/tx080800964p.pdf – este scris de un roman celebru (Valentin Poenaru), prieten in tinerete cu Grothendieck (ca si alti romani cum ar fi profesorii Ionel Bucur sau Lascu din Ferara). Valentin Poenaru e printre primii romani matematiciani care a emigrat din tara in tinerete realizind mizeria pe care o pune statul comunist pe institutiile sale si efectele parsive pe care le au asupra oamenilor.

Septembrie 1, 2008 - Posted by | Uncategorized

1 comentariu »

  1. am gasit si ‘recoltes et semailles’ a lui grothendieck, in pdf, pe net. e destul de mare, dar foarte foarte interesanta. daca cineva o vrea, o pot trimite pe mail. cred ca este printre putinele carti autobiografice scrise in detaliu si sincer de un matematician de prima mana.

    Comentariu de andrei | Septembrie 13, 2009


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: