Noncommutative Algebra

Gigel Militaru: teaching, research & academic news

O alta problema de grupuri (Nea Marin)

Il citez pe Nea Marin (pentru cititori este vorba de prof. univ. dr. Marian Deaconeascu de la Univ. of Kuweit – de acolo sunt ‘nisipurile’) de la https://gigelmilitaru.wordpress.com/2008/01/10/o-problema-de-grupuri/

„Va propun (de printre nisipuri) urmatorul exercitziu:

Fie G un grup finit si fie H un subgrup al lui G astfel incat pentru orice prim p care divide |G| si pentru orice p-subgrup Sylow P al lui G subzista egalitatea G=HN_G(H\cap P) . Sa se arate ca H e subgrup normal al lui G.

Comentariu lui Nea Marin: Reciproca e binecunoscuta (adica H normal in G implica egalitatea) si e cunoscuta sub numele de “argumentul lui Frattini” – textele lui Rptman sau Scott contzin “argumentul lui Frattini”. Reciproca asta am gasit-o acum cativa ani si pare a fi un bun exercitiu pentru tema “teoremele lui Sylow”.

Comentariu meu:  unii dintre voi probabil ca l-ati vazut pe nea Marin cu expunerea lui la Congresul Matematicienilor Romani, tinut in vara trecuta la FeMeI. Era proful acela slabutz ca fizic, cu pleata si, tipic pentru profesorii universitari romani 🙂 avea un mic si discret cercel in ureche! Conferinta lui Nea Marin a fost exceptionala: putini speakeari am audiat pana acum care sa isi prezinte rosiile (realizariile proprii) cu un talent mai mare decit Nea Marin! Probabil ca era si de la … „material!” :):):)

Intrebarea mea inainte de cursul de azi: sa imi pun si eu un mic cercel in ureche? :):) Oare cum se va interpreta? Ma va da afara rectorul UB ca port cercel? 🙂

Martie 6, 2008 - Posted by | Uncategorized

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: