Noncommutative Algebra

Gigel Militaru: teaching, research & academic news

Baez: clasificarea extinderilor de grupuri de catre 2-functori

Un articol-talk ce pare senzational este acesta http://arxiv.org/PS_cache/math/pdf/0608/0608420v2.pdf Pe de o parte pentru ca autorul este un maestru desavirsit (John Baez). Pe alta parte spectacolele pe care le anunta par totale. Printre altele John Baez zice asa incepind cu pagina 7:

Extensions of the group B by the group F, that is, short exact sequences 1 → F → E → B → 1, are classified by weak 2-functors B → AUT(F).

Enuntul asta e suficient de tentant sa ma faca sa recitesc despre 2-categorii (sau mai general n-categorii): prima data cand le vazusem  mi s-au parut chestii extrem de siniste (prea multe axiome). Se mai joaca si cu grupoizii pe acolo autorul. A sa nu uitam de ce spune JJ Rotman in cele doua carti celebre si recente ale sale: ‘clasificarea extinderilor de grupuri e o problema inca deschisa’ de la Holder. 🙂 John Baez zice ca ar fi clasificate de acesti weak 2-functori!

Februarie 5, 2008 - Posted by | Uncategorized

3 comentarii »

 1. Domnule Militaru, aştept cu interes opiniile dumneavoastră despre articolul lui Baez. Nu mă pricep la algebră, dar în prezent mă ocup de nişte probleme de fizică cu care se joacă şi JB şi impresia mea e de impostură genialoidă. Pe de altă parte, mă grăbesc să adaug că l-am citit pe JB cam în diagonală, deci impresia mea ar putea fi profund greşită. Cuvântul care mi se pare că îl caracterizează pe JB (cu care am şi discutat o dată) este amatorismul – dar învelit într-un ambalaj sofisticat şi servit inteligent, autorul părându-mi a fi un maestru nu atât în ştiinţă, dar mai ales în marketing-ul de sine şi arta promovării propriei imagini. După cum ziceam, aştept cu mare interes o opinie avizată despre activitatea lui de algebrist.

  Comentariu de A. | Februarie 20, 2008

 2. Hm… Ma pricep *oleaca* la *anumite partzi* din algebra, asha ca simt ca ma aflu’n aceeashi oala ca shi A. din mesajul de mai sus.

  Comentariul meu: e de multa vreme un secret al lui Polichinele faptul ca *toate* extinderile G ale lui H prin K, K fiind grupul factor G/H (termenul din mijloc al shirurilor exacte, mai pe placul celor care se simt mai bine in compania shirurilor exacte si categoriilor si/sau co-homologiei, ceea ce e cam totuna) sunt *toate, absolut toate* contzinute-n produsul „in coroana” a lui H si K. Asta-i o teorema de-a lui Khaloujnine de pe la inceputul anilor 1950.

  Ramane de vazut (tema de casa pentru cei care, asemenea domnului Militaru, sunt *mult* mai familiarizatzi cu „diagramele”) daca lucrarea lui Baez aduce ceva *cu adevarat nou*, in sensul cu adevarat *practic*. Caci *ne-practic*, il avem deja, de, iata, mai bine de 50 de ani, pe Kaloujnine…

  Toate cele bune,

  Nea Marin

  Comentariu de nea marin | Martie 18, 2008

 3. […] in cartea lui de grupuri pe la pagina 155) desi recent J. Baez afirma (fara mari detalii https://gigelmilitaru.wordpress.com/2008/02/05/baez-clasificarea-extinderilor-de-grupuri-de-catre-2-f…) in ca exteninderile de mai sus sunt clasificate de … weak 2-functors […]

  Pingback de Probleme celebre: the extension problem (Holder) « Algebra Necomutativa. Categorii | Mai 31, 2008


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: